Hrvati, Srbi i Crnogorci bili su suvereniji u Jugoslaviji nego danas

Titova Jugoslavija je bila do danas apsolutni civilizacijski, kulturni i politički vrhunac svih naroda koji su u njoj živjeli, uključujući tu i u njoj objektivno potlačene Albance. Što se tiče suvereniteta nastalih država, već sam vam govorio o Crnoj Gori, za nju je sretan scenarij već i kontrolirana tranzicija vlasti koju sam spomenuo. To jest očit primjer strane uprave preko domaćih pro-EU, pro-NATO političkih izvršitelja. To nipošto nije dobro, ali je i to i dalje bolje od alternative, od ruske uprave preko nacionalističkih partija. Usporedba s Titovom Jugoslavijom je praktično nemoguća najprije jer govorimo o državi koja je bila višestruko snažnija od zbroja onoga što je iz nje nastalo, ali i zato što je svijet značajno drukčiji.

Nacije budu pa nestanu, država ima pa ih nema. U središtu našeg identiteta je fantazija. Neki identitet grade oko fantazije o državi i naciji, neki, poput ljevičara, oko fantazije o pravdi i nadnacionalnom, o postdržavnom svijetu. Šta ćete, čovjek mora nekako vidjeti svijet i sebe u njemu. Ali ja vam zbog toga ne bih prolijevao krv. Osobito ne svoju.

Andrej Nikolaidis
Iz intervjua za Express.hr: https://www.express.hr/andrej-nikolaidis 

Popularni postovi s ovog bloga

Teofil Pančić - Darko Rundek i Apokalipso, 20 godina

Ivan V. Lalić - Nikad samlji

(Ne)prilagođen

Lordan Zafranović - Ta slika mi se strašno urezala u sjećanje i negdje mi rekla šta je to pisac

Charles Bukowski - Još jedna propala veza

Patti Smith - Sam Shepard, moj najbolji drug

Ernesto Sabato - Zemlja u kojoj je najveća elektronska komunikacija istovremeno je i zemlja gde je najveća usamljenost ljudskih bića

Zuko Džumhur - To je kao neka ljubav koja ne može da se objasni