Oba će nas osjećaja skupo koštati

Odjeci Rusije u mračnim južnoslavenskim provincijama, gdje je u lusteru, radi uštede struje, vazda žarulja od četrdeset vati, tako da se pod njezinim svjetlom ne može čitati. Srbi su smrtno zagledani u Ruse - valjda zato što ih je Tito bio oslobodio ugode da uživaju pod tom čizmom kad i ostali istočnoeuropski narodi - Hrvati na Ruse gledaju prezrivo i s visina zapadnoga kršćanstva, onako kako su na njih gledali i pod Antom Pavelićem, prije nego što su pod Staljingradom postradali u svome bespotrebnom, podaničkom junaštvu, sve se valjajući, skupa s Nijemcima i ostalim pregaocima novoga eurpskog poretka, u grandioznom nacio-fašističkom zločinu. Muka nas spopadne od srpske ljubavi za Ruse kao i od hrvatske mržnje prema Rusima. Oba će nas osjećaja skupo koštati - nas koji smo se među Srbima i Hrvatima zatekli bez znatnije svoje zasluge, tek da s njima podijelimo ovaj naš dragi jezik.

„Izlet u Rusiju” Miroslava Krleže jedno je od najmoćnijih i najljepših djelca naše književnosti. Vrijedi ga ispočetka čitati kako zbog ruske veličine tako i zbog ruske niskosti i ruskoga prijezira prema čovjekovu životu. Književnost je ruska onako i onoliko koliko je film američki. Što bi ovaj svijet bio bez Rusije? Bio bi Mjesec oko kojeg se okreće neznatni zemljin satelit.

O Izletu u Rusiju i Miroslavu Krleži na: http://www.jergovic.com/ajfelov-most/izlet-u-rusiju/


Miljenko Jergović

Popularni postovi s ovog bloga

Teofil Pančić - Darko Rundek i Apokalipso, 20 godina

Ivan V. Lalić - Nikad samlji

(Ne)prilagođen

Lordan Zafranović - Ta slika mi se strašno urezala u sjećanje i negdje mi rekla šta je to pisac

Charles Bukowski - Još jedna propala veza

Patti Smith - Sam Shepard, moj najbolji drug

Ernesto Sabato - Zemlja u kojoj je najveća elektronska komunikacija istovremeno je i zemlja gde je najveća usamljenost ljudskih bića

Zuko Džumhur - To je kao neka ljubav koja ne može da se objasni