Prijateljica naroda

Jedna je Smajlovićka! Mislim da je to malo! Trebalo bi nam još najmanje četiri. Kad smo već kod ove, za sada jedine - koju stoga moramo čuvati kao malo vode na dlanu - čini mi se da je dama pogrešila profesiju. Držim da bi njeni renesansni talenti dali mnogo bolje rezultate u seljačkoj politici. Možda bi se najstarija glodurka na Balkanu i upustila u tu avanturu da politika ne podrazumeva povremeni boravak u opoziciji. A Smajlovićka ne voli da bude u opoziciji. Nema računa, ako razumete šta hoću da kažem.

Što sam se opet natovrzao na Smajlovićku? Eh, što! Prošle se nedelje vodila debata o sumanutom predlogu da se novine štampane ćirilicom izuzmu od plaćanja PDV-a, Smajlovićka je sve vreme mudro ćutala, sakupljala dokazni materijal, šiljila plajvaz, a onda sela, zagrejala stolicu i u svetoneđeljnom broju "Politike" objavila utuk pompezno naslovljen - uh, sunce ti krvavo - "I iduće godine na ćirilici". 

I šta? Mislite li vi - koji niste imali sreću da se prosvetlite Smajlovićkinom trogatelnom palamudnjavom - da je glodurka na argumente da bi oslobađanje ćiriličnih novinčina od PDV-a bilo najpre protivzakonito, potom diskriminatorsko, nekorektno i nekolegijalno, da bi nadalje Republika Srbija - ukoliko nasedne na Smajlovićkinu patku, što nije isključeno - došla u sublesastu situaciju da svoje zvanično pismo potpomaže kao, božemeprosti, manjinsko, mislite li, dakle, da je na te argumente uzvratila protivargumentima. Ma jok! Ma idi, beži!

Sasvim u svom skomračnom duhu uzvratila je insinuacijama i sitnim potkazivanjima. Počela je sa svojim starim trnom u oku, Biljanom Srbljanović, koja se - koliko znam - uopšte nije oglašavala povodom ćiriličnog PDV-a, potom je obradila moju malenkost, da bi se na kraju obračunala sa Žarkovićem. Šta, dakle, kaže Smajlovićka? Kaže da ja kad god kažem "Smajlovićka" i "Politika", u stvari mislim "Srbija", pa ti vidi Srbijo - insinuira Smajlovićka u metatekstu - šta on misli o tebi. Ono fakat, razlika između države Srbije i Smajlovićke sve je manja, poglavito zahvaljujući združenim naporima "patriota" glodurkine provenijencije, ali još tu ima izvesnih razlika. Pa dok se načisto ne izgube, a radi objektivnog informisanja javnosti, izdajem sledeće saopštenje: Kad kažem "Politika", mislim na "Politiku". A kad kažem Smajlovićka - mislim na cizelirano orijentalno pokvarenjaštvo. 

Ni Žarković nije prošao mnogo bolje. Možda je prošao i gore jer mu je Smajlovićka ponovo nabila na nos poslovičnog Miškovića, propuštajući da cenjenom publikumu razjasni kakve veze imaju Mišković, njegovi poslovi (i odnosi) sa Vremenom i Žarkovićem i oslobađanje ćirilične štampe od PDV-a. Sad, pretpostavljam, očekujete visokopalamudno naravoučenije u stilu - Srbija propada zbog uspona Smajlovićke i Smajlovićki sličnih. Ništa od toga. Srbija je najpre propala. Smajlovićka je došla tek posle.


Svetislav Basara
Preuzeto sa: http://www.danas.rs/danasrs/kolumnisti/prijateljica_naroda.881.html?news_id=303647

Popularni postovi s ovog bloga

Kada Jelena dođe na more

Ivan V. Lalić - Nikad samlji

Teofil Pančić - Darko Rundek i Apokalipso, 20 godina

Lordan Zafranović - Ta slika mi se strašno urezala u sjećanje i negdje mi rekla šta je to pisac

Charles Bukowski - Još jedna propala veza

Patti Smith - Sam Shepard, moj najbolji drug

Ernesto Sabato - Zemlja u kojoj je najveća elektronska komunikacija istovremeno je i zemlja gde je najveća usamljenost ljudskih bića

Ljubomir Erić - Savremeni ljudi ne umeju da vole