Ko je prvi došao na Balkan?

.
Prvi doseljenik Balkana je homo erektus, koji je došao iz Afrike pre oko pola miliona godina, rečeno je na tribini "Ko je prvi došao na Balkan", a stručnjaci smatraju da su Grci najstariji starosedeoci Balkanskog poluostrva.

Evolucionistkinja Biljana Stojković je kazala da su u Srbiji pronađeni fosili tog homo erektusa, koji je nastao u Africi pre oko 1,8 miliona godina.

Ona je dodala da je od te vrste nastao savremeni čovek pre 200 hiljada godina, koji se potom naselio u Evropi, pre oko 40 hiljada godina.

Istoričar i vizantolog Radivoj Radić istakao je da prve pisane podatke o Srbima i Hrvatima i njihovom doseljavanju na Balkan pruža spoljnopolitički priručnik "Spis o narodima", koji je napisao vizantijski car Konstantin Sedmi Porfirogenit sredinom desetog veka.

Prema njegovim rečima, Sloveni se prvi put pominju na Balkanu u istorijskim izvorima u šestom veku.

"Oni su u vreme vizantijskog cara Justinijana prelazili Dunav i spuštali se do toplih mora i zidina Carigrada, pljačkali i vraćali se nazad", rekao je Radić.

On je poručio da je prvi duži boravak Slovena na Balkanu zabeležen u periodu između 580 i 581. godine, kada su oni nadirali u Heladu, okolinu Soluna i Trakiju i "pokušali da opsednu Solun".

"Isidor iz Sevilje kaže Sloveni su oduzeli Grčku Grcima", rekao je Radić.

Tribinu "Ko je prvi došao na Balkan", organizovao je Centar za promociju nauke.Popularni postovi s ovog bloga

Kada Jelena dođe na more

Ivan V. Lalić - Nikad samlji

Teofil Pančić - Darko Rundek i Apokalipso, 20 godina

Lordan Zafranović - Ta slika mi se strašno urezala u sjećanje i negdje mi rekla šta je to pisac

Charles Bukowski - Još jedna propala veza

Patti Smith - Sam Shepard, moj najbolji drug

Ernesto Sabato - Zemlja u kojoj je najveća elektronska komunikacija istovremeno je i zemlja gde je najveća usamljenost ljudskih bića

Ljubomir Erić - Savremeni ljudi ne umeju da vole