Poučak o nizovima: čitanka


Savremena (post)jugoslovenska književnost, uslovno rečeno mlađe generacije autorki i autora, obremenjena je posleratnim kontekstom, tranzicijom, krizom, daljim jačanjem etnonacionalističke matrice, retradicionalizacijom i repatrijarhalizacijom koje su prisutne (i dominantne) u skoro svim segmentima svakodnevice. Dok, s jedne strane, određene autorke i autori odbijaju da se suoče sa tim problemima, zatvarajući se u kule od slonovače, držeći se kanonskih autoriteta, baveći se prevashodno formom, a nazivajući to estetikom, s druge strane postoje i one autorke i autori koji se sa pomenutim fenomenima i problemima hvataju u koštac, preispitujući ih (u) svojim književnim tekstovima, ne razdvajajući etičko od estetskog. Možda bi bilo najlakše nazvati ih angažovanima, no – opasnost tradicionalno shvaćene podele koja počiva na binarnoj opoziciji, gde su jedni estete, a drugi angažovani – višestruko je problematična. Možda bi pomenute autorke i autore valjalo nazvati: svesnima političkog u savremenom trenutku. U publikaciji koja seovde nalazi, sabrani su tekstovi nekih od njih.

“Poučak o nizovima: čitanka” je elektronski zbornik sačinjen od proznih, poetskih, dramskih i međužanrovskih tekstova pristiglih na književni konkurs. Na konkurs je stiglo oko dve stotine prijava, od kojih je 180 ispunilo uslove konkursa, a u publikaciji su tekstovi 31 autorke i autora sa prostora bivše Jugoslavije.

Ovi tekstovi na različite načine preispituju politička pitanja i fenomene svakodnevice: identitete, klase, ekologiju, moć, centar, periferiju, marginu.

Pred vama su tekstovi sledećih autorki i autora: Jasne Dimitrijević, Ive Tkalec, Marije Labak, Damira Bojića, Bruna Vrgoča, Natalije Miletić, Nade Dušanić, Aljoše Ljubojevića, Jurice Bakmaza, Marka Antića, Aleksandra Novakovića, Stevana Tatalovića, Josipe Marenić, Ivane Sarić, Matka Abramića, Dragane Dubljević, Tomislava Pavleka, Milice Denković, Almira Kolara, Igora Varge, Josipa Tomića, Dominika Kovača, Karoline Zelenike, Ratka Jakopeca, Miloša Ilića, Dijane Mateše, Miroslava Pelikana, Lucijane Pendo, Gorana Kutlače, Ružice Gašperov i Zorana Svilara.


Kompletan predgovor:
http://sekvence.rs/knjizevnost.html

Download knjige:
http://sekvence.rs/pdf/poucak-o-nizovima-citanka.pdf

O projektu:
http://sekvence.rs/o-projektu.html

Popularni postovi s ovog bloga

Teofil Pančić - Darko Rundek i Apokalipso, 20 godina

Ivan V. Lalić - Nikad samlji

(Ne)prilagođen

Lordan Zafranović - Ta slika mi se strašno urezala u sjećanje i negdje mi rekla šta je to pisac

Charles Bukowski - Još jedna propala veza

Patti Smith - Sam Shepard, moj najbolji drug

Zuko Džumhur - To je kao neka ljubav koja ne može da se objasni

Ernesto Sabato - Zemlja u kojoj je najveća elektronska komunikacija istovremeno je i zemlja gde je najveća usamljenost ljudskih bića