Rat za Dubrovnik

Državna televizija Crne Gore je 2010. godine snimila dokumentarnu seriju Rat za Dubrovnik autorke Snežane Rakonjac, povodom 19. godišnjice napada JNA na jug Hrvatske. U seriji je korišten arhivski materijal o stradanjima Dubrovnika, snimke svjedočanstava predstavnika dubrovačke vojne i civilne vlasti, kao i zatočenika iz logora Morinj. Epizoda 1.

Prva epizoda „Uoči rata” bavi se raspadom bivše Jugoslavije, rasplamsavanjem nacionalizma, početkom rata te mobilizacijom u Crnoj Gori i pripremama za napad na Dubrovnik.Epizoda 2.Epizoda 3.

Rasprava u Skupštini Crne Gore o ratnim ciljevima, Branko Kostić i Momir Bulatović obilaze ratnike na frontu, kontroverze oko pogibije admirala Krsta Đurovića, dezinformacije o ubistvu Petra Poljanića, najteži dani opsade Dubrovnika, odlazak izbjeglica iz grada, pristizanje prvih konvoja pomoći, sažetak je treće epizode. Epizoda 4.

Četvrta epizoda govori o pokušaju formiranja Dubrovačke Republike, brojnim pregovorima o primirju, odnosu vojnih snaga na frontu, unutrašnjim problemima tzv. JNA te nastavku rata.Epizoda 5.Epizoda 6.Epizoda 7.


Popularni postovi s ovog bloga

Teofil Pančić - Darko Rundek i Apokalipso, 20 godina

Ivan V. Lalić - Nikad samlji

(Ne)prilagođen

Lordan Zafranović - Ta slika mi se strašno urezala u sjećanje i negdje mi rekla šta je to pisac

Charles Bukowski - Još jedna propala veza

Patti Smith - Sam Shepard, moj najbolji drug

Ernesto Sabato - Zemlja u kojoj je najveća elektronska komunikacija istovremeno je i zemlja gde je najveća usamljenost ljudskih bića

Zuko Džumhur - To je kao neka ljubav koja ne može da se objasni