Pogled na svijet- Pa u tome i leži tajanstvo vjekovnog trajanja raznovrsnih "pogleda na svijet", što je kroz hiljade i hiljade godina svaki "pogled na svijet" za sebe lično uvjeren da se "on jedan jedini podudara s istinom"! Iz te najosnovnije netrpeljivosti i dolazi do ljudožderskog, diluvi-jalnog, prahistorijskog, uzajamnog životinjskog upravo proždiranja tih "pogleda na svijet". Jedni vjeruju, drugi spašavaju, treći ljube, četvrti su provjerili svoje znanje i propovijedaju pozitivne istine, peti, šesti, sedamdesetisedmi, svi bubnjaju, svi sviraju, svi zvone zvonima, svi prisvajaju sebi prvenstvo, svi se pobijaju međusobno, svi se isto tako međusobno uništavaju.

[...]

"Pogled na svijet", bilo kakav, od bilo koga i bilo gdje posvećen, uvijek je sastavljen od čitavog niza slika, predstava, emocija, što su ih intelektualno raščlanili i razradili mozgovi, nema sumnje oštroumni, čak moglo bi se reći i sposobni, ali ipak toliko prevejani te su se svjesno stavili u službu jedne posvećene laži koja putuje spavaćim, kolima onda kada hiljade krepavaju, koja se hladi u sjeni egipatskih lepeza kao živa mumija na zlatnoj stolici, kada milijuni gnjiju od kuge. 

[...]

Uopće: suviše ima na svijetu tih nesretnih "pogleda na svijet". Jedni vjeruju da ima takvih granitnih hridina koje neće nadvladati vrata paklena, drugi vjeruju u zastave, u trube, u pojedine bubnjare i trubače, pa čak i u same bubnjeve kao takve, u dužnosti vjeruju jedni, u bogove, u spomenike, u glorijete, u izložbene paviljone, i u tom krvavom metežu bubnjeva/topova, orgulja i strojeva, u toj gužvi zastava, hridina i dokaza, tu grme mužari, krepavaju konji, plamte postaje provincijalne i gradovi, a jedan jedini mali vrabac bio je toliko genijalan da zacvrkuta i da nestane iz te nesumnjivo bezglave gungule. 


Miroslav Krleža, ''Na rubu pameti'' 
  

Popularni postovi s ovog bloga

Teofil Pančić - Darko Rundek i Apokalipso, 20 godina

Ivan V. Lalić - Nikad samlji

(Ne)prilagođen

Lordan Zafranović - Ta slika mi se strašno urezala u sjećanje i negdje mi rekla šta je to pisac

Charles Bukowski - Još jedna propala veza

Patti Smith - Sam Shepard, moj najbolji drug

Ernesto Sabato - Zemlja u kojoj je najveća elektronska komunikacija istovremeno je i zemlja gde je najveća usamljenost ljudskih bića

Zuko Džumhur - To je kao neka ljubav koja ne može da se objasni