Revizor


Žiri Desetog međunarodnog pozorišnog festivala „Slavija 2011“ jednoglasno je odlučio da nagradu za najbolju predstavu u cjelini, statuetu „Don Kihot“, rad vajara Nikole Kolje Milunovića, dodijeli predstavi „Revizor“, N.V.Gogolja, u režiji Veljka Mićunovića i produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta. Ansambl CNP-a predstavu je izveo 14. marta u pozorištu Slavija u Beogradu.

„Reditelj Veljko Mićunović, pošto je skratio djelo, dosljedno sprovodeći grotesknu stilizaciju u okviru jednog duhovito izvedenog karikaturalnog postupka uspio je da poznatu Gogoljevu komediju, u kojoj je genijalan pisac duhovito raskrinkao kolektivno socijalno ponašanje u određenoj sredini, prikaže potencirajući svevremensko značenje ovog djela kao univerzalne društvene komedije.
 

U tom smislu režija je osavremenila vizuelne komponente predstave, što je posebno došlo do izraza u kostimografiji Jelene Stokuće. Igra čitavog glumačkog ansambla bila je stilski jedinstvena, inventivna i zabavna, tako da je izvođenje u potpunosti obuzelo pažnju gledalaca, koji su ne jednom sa smijehom propratili scenska događanja koja su ih odvodila u nebrojene asocijacije na pojave iz savremenog života.

Predstava koja je nesumnjivo ostvarila ne samo visok umjetnički nivo, nego i jedinstveno sazvučje sa našim vremenom“, navodi se u obrazloženju žirija.
 


Reditelj Veljko Mićunović kaže:

''Cilj nam ne može biti da u oko javnosti superiorno gurnemo prst da tako skrenemo pažnju o onome što se dešava oko nas. U Gogoljevo vrijeme – da. Revizor je tada bio tabu tema.

A danas?
Danas je korupcija više od prekršaja, to je društveni fenomen posebno zanimljiv. Moglo bi se reći, korupcija je uslov uspješnog biznisa, života.

Ovo scensko tumačenje Gogolja potencira reviziju kao društvenu mimikriju, a korupciju kao vječnu igru koja traje i ne da se zaustaviti... Sve se vrti u krug. What goes around comes around... Ništa se nije promijenilo od carističkog društvenog konteksta u kome je Gogoljev kritički duh zapažao, pa sve do naših dana tranzicije i kapitalističkog profiterskog duha.

Govorimo o amoralu među spodobama koje ne prepoznaju moralni kodeks. Tu sve vrvi od trivijalnosti i zjapi od odsustva emocija. Pred apsurdom smo.
 

U ovom čitanju Revizora nema otriježnjenja, jer ga ne zaslužujemo, zasmijava nas, jer se sami sebi smijemo.''

 

http://www.cnp.me/predstave/revizor.htm
http://www.cnp.me/aktuelnosti43.php 

Popularni postovi s ovog bloga

Teofil Pančić - Darko Rundek i Apokalipso, 20 godina

Ivan V. Lalić - Nikad samlji

(Ne)prilagođen

Lordan Zafranović - Ta slika mi se strašno urezala u sjećanje i negdje mi rekla šta je to pisac

Charles Bukowski - Još jedna propala veza

Patti Smith - Sam Shepard, moj najbolji drug

Ernesto Sabato - Zemlja u kojoj je najveća elektronska komunikacija istovremeno je i zemlja gde je najveća usamljenost ljudskih bića

Zuko Džumhur - To je kao neka ljubav koja ne može da se objasni