Provjerite da li ste psihoseksualno zreli


Psihoseksualna zrelost se ogleda prije svega u tome da li je čovjek sposoban i spreman za život u ravnopravnoj ljubavnoj, polnoj i bračnoj zajednici, u koju ulaže sve svoje kapacitete i lične vrijednosti, da bi se ostvario kvalitetan zajednički život.
Psihoseksualno nezreo čovjek, prema naučnicima, nije u stanju da ostvari ozbiljnu vezu, potpuno je zadovoljan kratkotrajnim vezama, flertovanjem zbog toga što ne želi da snosi odgovornost.

Takvo ponašanje je odlika tinejdžerskog uzrasta, a neki muškarci se prosto plaše da je nadrastu, izbjegavaju ozbiljne veze i posvećenost jednoj osobi.
Iskren i odgovoran odnos prema partneru
Psihoseksualna osoba je sposobna da se suoči sa poteškoćama koje podrazumijeva zajednički život. U zajednicu unosi cijelo svoje biće i ima iskren odnos prema partneru.
Nezreo čovjek ima ozbiljnih problema u građenju ozbiljne ljubavne veze, pa tako i braka.
U suštini, riječ je o izuzetno nesrećnoj osobi, jer živi u strahu od ozbiljne veze, a ego i nedostatak samosvijesti nadoknađuje neobaveznim seksom.
Takva osoba je promiskuitetna i sklona seksu s prostitutkama, iako kod kuće možda ima ženu kojoj ne pruža svu ljubav i pažnju.
Prilagođava se potrebama partnera
Ono što je suštinski važno za psihoseksualno zrele osobe je da su spremne da se prilagode partneru. Tako, zrela osoba je potpuno svjesna vrlina i mana svojih i svog partnera: odgovorna je i želi da se prilagodi partneru i njegovim potrebama.
Psihoseksualno nezreo čovjek je neodgovoran, nezainteresovan za iole ozbiljniji status veze, pa čak i za to hoće li njegova partnerka ostati u drugom stanju.
Takav čovjek ionako ne priznaje ravnopravnost polova: prema ženama se ponaša s krajnje niskim stepenom poštovanja. One su tu isključivo da zadovolje njegove tjelesne potrebe.
Razlozi nezrelosti
Najčešće, korijene nezrelosti stručnjaci traže u ranoj mladosti, izloženost traumama koje su na osobu ostavile snažne negativne utiske, strah i gađenje, te jak osjećaj krivice.
Razlozi trauma u najranijem uzrastu su različiti: slučajno posmatranje grubog polnog odnosa odraslih, možda roditelja ili rođaka koji su zaboravili da zatvore vrata spavaće sobe; polna zloupotreba tokom najranijeg uzrasta, silovanje čak ili izrazito neugodnog gubljenja nevinosti kod žena; loše iskustvo tokom prvog seksualnog odnosa i dr.
Tako, psihoseksualna nezrelost nije samo glupo i razuzdano egocentrično ponašanje nekoga koga baš briga za normalnu partnersku vezu, već je vrlo ozbiljan problem koji se može riješiti samo uz pomoć stručnjaka.

http://www.vijesti.me/zivot/provjerite-da-li-ste-psihoseksualno-zreli-clanak-14088

Popularni postovi s ovog bloga

Kada Jelena dođe na more

Ivan V. Lalić - Nikad samlji

Teofil Pančić - Darko Rundek i Apokalipso, 20 godina

Lordan Zafranović - Ta slika mi se strašno urezala u sjećanje i negdje mi rekla šta je to pisac

Charles Bukowski - Još jedna propala veza

Patti Smith - Sam Shepard, moj najbolji drug

Ernesto Sabato - Zemlja u kojoj je najveća elektronska komunikacija istovremeno je i zemlja gde je najveća usamljenost ljudskih bića

Ljubomir Erić - Savremeni ljudi ne umeju da vole