Proročki stihovi pred rat


Motive za pesme nalazim u realnim životnim surovostima. Ne mogu da pevam o vanzemaljskoj ljubavi ako me guše i razdiru ovozemaljski jadi, rekao je Milan Mladenović davne 1989. godine u intervjuu tada popularnom listu „Ćao“, a samo dve godine kasnije, u predvečerje rata u Jugoslaviji, sa svojim bendom „Ekatarina Velika“ objavio je šesti album „Dum dum“. Snimljen je pre tačno dve decenije u Studiju M u Novom Sadu, i važi za jedan od njihovih najmračnijih albuma.


„Strašno je hladna krv koja teče i ostavlja trag“, pevao je Milan u numeri „Bledo“, a u „Dolce Vita“ konstatovao: „Ovde je neko opet napravio grešku“. Možda najstrašnije i danas, 20 godina kasnije, zvuče stihovi pesme „Idemo“ u kojoj je Mladenović, proročki, pevao: „Nismo znali da je kocka bačena; nismo znali da je srušen most; reka blista ispod čizama; čista voda malo krvava…”

Ova ploča nastala je i u specifičnom trenutku za bend EKV: napustila su ih dva značajna člana: Srđan Žika Todorović, bubnjar, i Bojan Pečar, dugogodišnji basista. Pred snimanje „Dum duma“, Milan Mladenović i Margita Stefanović pozvali su Marka Milivojevića, i on je ostao bubnjar „Ekatarine Velike“ do kraja karijere benda, a na basu su svirali Bata Božanić i Dušan Petrović. U snimanju ploče je učestvovala i pevačica Tanja Jovićević, koja je često sarađivala sa bendom i pevala im prateće vokale, kao i još jedan Mladenovićev prijatelj – Mitar Subotić Suba, alijas Reks Iluzivi. Milan je sa Subom, podsetimo, u Brazilu napravio svoj poslednji album u karijeri – „Angels Breath“. Bilo je to 1994. godine, samo nekoliko meseci pred Mladenovićevu iznenadnu smrt, 5. novembra, od raka pankreasa.
 


Kritika album „Dum dum“ i nije baš blagonaklono prihvatila, a Petar Janjatović u prikazu ploče tada je napisao: „Pred rat, avgusta 1991. godine izlazi album „Dum dum“. Na omotu Milan sa srebrnim pištoljem uperenim u slepoočnicu. Za njega, koji je rođen u Zagrebu, kao klinac živeo u Sarajevu, a ključne stvari doživeo u Beogradu, umiranje jedne zemlje je sigurno bilo veoma bolno. Album ’Dum dum’ je stigao u vreme kada je rok muzika postala marginalna stvar. Pesme ’Zabranjujem’, ’Glad’, ’Hladan’, ’Bledo’ više nisu imale do koga da dopru“.

Janjatović i danas smatra da su te pesme bile odraz političke situacije:

– Pesme su bile depresivne i prilično introspektivne. Nisu imale taj neki energetski naboj na koji smo do tada od „Ekatarine Velike“ navikli. I, nažalost, nisu ostale u nekom kolektivnom sećanju.

Janjatović se priseća kako je posle izlaska ploče „Samo par godina za nas“, a koja je prethodila albumu „Dum dum“, imao „idejni sukob“ sa Mladenovićem, jer je mislio da je grupa upala u „čist manirizam“:

– Zato sam i smatrao da „Dum dum“ predstavlja izlazak iz tog manirizma. Ta ploča je imala neki otklon u odnosu na prethodna izdanja i bila je u skladu sa vremenom. Ta neka gorčina i razočarenje na „dobar način“ su najavili ono što se nekoliko meseci kasnije desilo u zemlji.

Aleksandar Pilipenko, direktor PGP-RTS-a, a u to vreme recenzent ove ploče, tada je napisao da EKV predstavlja jednu od najznačajnijih vrednosti rokenrol scene. I sada kaže da je grupa ostavila dubok trag:

– Te 1991. godine bili su u stvaralačkom i izvođačkom zenitu. U svakom tekstu bili su originalni i oslikavali su vreme u kojem su radili. To je bio slučaj i sa albumom „Dum dum“. Njihovi stihovi su istorija – ističe Pilipenko i dodaje da je album, uprkos nezgodnom trenutku u kome je objavljen, prodat u tiražu od oko 80.000 primeraka, što je za rok ploču, u to vreme, bio sjajan uspeh. 

Popularni postovi s ovog bloga

Teofil Pančić - Darko Rundek i Apokalipso, 20 godina

Ivan V. Lalić - Nikad samlji

(Ne)prilagođen

Lordan Zafranović - Ta slika mi se strašno urezala u sjećanje i negdje mi rekla šta je to pisac

Charles Bukowski - Još jedna propala veza

Patti Smith - Sam Shepard, moj najbolji drug

Zuko Džumhur - To je kao neka ljubav koja ne može da se objasni

Ernesto Sabato - Zemlja u kojoj je najveća elektronska komunikacija istovremeno je i zemlja gde je najveća usamljenost ljudskih bića