Henry James


Henry James (Njujork, 15. april 1843 — London, 28. februar 1916) je bio američko-britanski pisac, jedan od najznačajnijih romanopisaca na prelasku iz 19. u 20. vek. Potiče iz veoma ugledne bostonske porodice, sin uglednog teologa  Henrya Jamesa starijeg, brat filozofa i psihologa, Williama Jamesa i Alis Džejms, čuvene po svojim dnevnicima, veći deo svog života proveo je u Engleskoj čije je državljanstvo pred smrt prihvatio. Henri je najviše prepoznatljiv po romanima koji prikazuju razlike između Evrope i Amerike, ali i veoma vešto prikazanim intimnim odnosima između likova. Njegove metode pisanja omogućile su da duboko zaroni u fenomene nesvesnog i druge percepcije, što je glavni razlog zašto su njegovo pisanje mnogi kritičari upoređivali sa slikama impresionizma.

Henry James, rođen je 1843. godine u New Yorku. Temeljna preokupacija njegova rada bila je nevinost i živahnost Novog Svijeta koji se lomio s iskrivljenošću i mudrošću onog Starog, a koju će James obraditi u djelima kao što su Daisy Miller (1879.), The Portrait of a Lady (1881.), The Bostonians (1886.) i The Ambassadors (1903.). 

Osim romana Henri Džejms je pisao i drame koje su imale polovičan uspeh, ali i putopise, kritike i biografije. Džejms je takođe veoma važan za razvoj književne teorije, naročito teorije tačke gledišta.

O njegovom privatnom životu i dalje se spekuliše, jer neki delovi njegovog života i dalje zadaju probleme biografima.

Djetinjstvo je Henry James proveo u inostranstvu gdje su ga školovali razni kućni učitelji i odgojiteljice. U devetnaestoj godini upisao se na Harward Law School, no svoje je vrijeme uglavnom posvećivao čitanju Charlesa-Augustina Sainte--Beuve-a, Honorea de Balzac-a i Nathaniela Hawthorne-a. Svoju prvu pripovijest Henry James anonimno je objavio dvije godine kasnije u New York Continental Monthlyju, a prvi osvrt na knjigu u The North American Revieivu. Kad je William Dean Howells postao izdavačem The Atlantic Monthlyja, James će dobiti prijatelja i izdavača koji će redovito objavljivati njegove radove. Oko svoje dvadeset pete godine James će biti držan jednim od ponajboljih pisaca kratkih priča u Sjedinjenim Državama, premda kritika neće s blagonaklonošću gledati na njegovu sklonost opisivanja stanja uma, umjesto akcije. Gotovo deset godina James će pisati samo pripovijetke, prije nego će se okušati u pisanju romana. Osamdesetih godina devetnaestoga vijeka James objavljuje dva romana: The Bostonians (1886.) i The Princess Casamassima (Princeza Casamassima) (1886.). Krajem vijeka Henry James objaviće djela drugačijeg pripovjedačkog pristupa: In The Spoils of Poynton (1897.), What Maisie Knew (1897.), The Turn of the Screw (Okretaj zavrtnja) i In the Cage (1898), te The Awkward Age (1899.). Početkom dvadesetog vijeka objavio je tri velika romana koji će označiti početak njegove «zrele faze», kako ju je pisac sam nazvao: The Wings of the Dove (1902.), Ambassadors (Poslanici) (1903.), The Golden Bowl (Zlatni pehar) (1904.).

Henry James bio je jedan od najproduktivnijih i najutjecajnih pisaca američke književnosti. Pisao je nešto više od pedeset godina i objavio dvadesetak romana, stotinu dvanaest pripovijetki, dvadeset drama, nekoliko svesaka kritika i putopisa te mnogo novinskih članaka. Bio je jedan od najveći proznih pisaca i stilista svojega vremena. Tokom pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog vijeka porastao je interes za James-ova djela, dok će pred kraj istog vijeka biti prepoznat kao jedan od ponajboljih književnih majstora. Njegovo bavljenje unutrašnjom stranom likova učinit će ga pretečom romana toka svijesti.

Umro je 1916. godine u Londonu.


Najznačajnija djela
 
Roderik Hadson (1875)
Evropejci (1878)
Portret jedne dame (1881)
Princeza Kazamasima (1886)
Bostonci (1886)
Krila golubice (1902)
Ambasodori (1903)


Popularni postovi s ovog bloga

Teofil Pančić - Darko Rundek i Apokalipso, 20 godina

Ivan V. Lalić - Nikad samlji

(Ne)prilagođen

Lordan Zafranović - Ta slika mi se strašno urezala u sjećanje i negdje mi rekla šta je to pisac

Charles Bukowski - Još jedna propala veza

Patti Smith - Sam Shepard, moj najbolji drug

Ernesto Sabato - Zemlja u kojoj je najveća elektronska komunikacija istovremeno je i zemlja gde je najveća usamljenost ljudskih bića

Zuko Džumhur - To je kao neka ljubav koja ne može da se objasni