Dušan Kostić


Dušan Kostić (23. januar 1917, Peć - 19. oktobar 1997, Herceg Novi) akademik, književnik, prevashodno pjesnik, pa romanopisac, putopisac, novinar i publicist, ispunio je svoj život bogatim stvaralaštvom.

Od objavljivanja prve pjesme do ispisivanja posljednje, proteklo je šezdeset pet godina. Stizao je da bude žanrovski veoma raznovrstan stvaralac - i pisac, i novinar, i publicist, i društveni i kulturni poslenik.

Školovao se na Beogradskom univezitetu u godinama pred izbijanje drugog svjetskog rata; aktivno je učestvovao u ratu, pa u posljeratnim zbivanjima, društvenim i književnim, punim izazova i stvaralačkih podsticaja, ali i zamki, skrivenih opasnosti i neizvjesnosti.
 
Kruna svega: književno djelo koje Dušana Kostića svrstava među najistaknutije stvaraoce naših prostora i našeg vremena..

Kostić je publikovao impozantno veliki broj knjiga poezije, dječje proze i putopisa.

Sastavni dio Kostićevog književnog stvaralaštva čini njegov uređivački rad u raznim ustanovama, listovima i časopisima: Tanjug, Borba, Radio Beograd, Politika, Mladost, Književne novine, Savremenik, Nova misao.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Herceg Novog.  

Popularni postovi s ovog bloga

Ivan V. Lalić - Nikad samlji

Teofil Pančić - Darko Rundek i Apokalipso, 20 godina

Lordan Zafranović - Ta slika mi se strašno urezala u sjećanje i negdje mi rekla šta je to pisac

Kada Jelena dođe na more

Charles Bukowski - Još jedna propala veza

Patti Smith - Sam Shepard, moj najbolji drug

Ernesto Sabato - Zemlja u kojoj je najveća elektronska komunikacija istovremeno je i zemlja gde je najveća usamljenost ljudskih bića

Zuko Džumhur - To je kao neka ljubav koja ne može da se objasni