Portrait of a Lady

  
- Niko nije u stanju da razume bolje od vas samo kad hoćete. Ali vidim da sad baš nećete.
- Vi meni govorite stvari koje mi niko drugi ne kaže, - reče ona.
- Mislite stvari koje vam se ne sviđaju?
- Ja nisam nikakvo divno stvorenje. Kako možete to da kažete baš u trenutku kad postavljam tako neprijatna pitanja? Ja moram vama da izgledam vrlo čudna!
- Vi meni izgledate vrlo uznemireni, - reče Ralf.
- I jesam uznemirena.
- Zbog čega?
Trenutno ne odgovori ništa. A zatim reče:
- Mislite da je to dobro za mene da najednom postanem takva? Pitam se da li vi znate šta je dobro za mene... i šta je vama stalo do toga.
- Ako znam, to je zato što mi je stalo. Hoćete li da vam kažem šta je dobro za vas? To je da ne mučite sebe. Život treba lakše uzimati. Nemojte da se pitate da li je ovo ili ono dobro za vas. Ne ispitujte previše svoju savjest, inače će da se rasklima kao klavir, po kom se neprestano lupara. Čuvajte je za velike prilike. Ne trudite se suviše da formirate svoj karakter; to je kao da hoćete silom da otvorite uvijen nježan ružin pupoljak. Živite onako kako vam se najviše sviđa i vaš karakter postaraće se sam za sebe. Gotovo sve na ovom svijetu je dobro za vas; stvari koje mogu da vam škode predstavljaju rijetke izuzetke. Broj stvari koje vi smatrate štetnim prelazi svaku granicu. Navijte vaš časovnik na pravo vrijeme. Stišajte svoju groznicu. Razvijte svoja krila; prhnite u vis. To nikad ne škodi.
Henry James, ''Portrait of a Lady''

Popularni postovi s ovog bloga

Kada Jelena dođe na more

Ivan V. Lalić - Nikad samlji

Teofil Pančić - Darko Rundek i Apokalipso, 20 godina

Lordan Zafranović - Ta slika mi se strašno urezala u sjećanje i negdje mi rekla šta je to pisac

Charles Bukowski - Još jedna propala veza

Patti Smith - Sam Shepard, moj najbolji drug

Ernesto Sabato - Zemlja u kojoj je najveća elektronska komunikacija istovremeno je i zemlja gde je najveća usamljenost ljudskih bića

Ljubomir Erić - Savremeni ljudi ne umeju da vole