When a Man Loves a Woman (1994)Neki bi rekli - patetika. Tipična limunada iz devedesetih prošarana empatičnim, ponekad dovitljivim i naizgled simpatičnim dijalozima, predvidljivim scenariom i već viđenom fabulom.
Ali - ne.
Ovaj film je film o nama. O svima nama. Ovaj film je - trijumf duha.
Karakteriše ga odnos između ljudi, prvenstveno odnos između dvoje zaljubljenih; zatim odnos u porodici, između majke i djece, oca i djece, i naravno - ukrštanje međusobnih odnosa u jednoj familiji i borba za prevladavanje nečega što škodi (u ovom slučaju alkohol).

Filmski elementi su već viđeni, tipični, jedan kliše koji se provlači vidljivo u skoro svakoj sceni, naročito ukoliko ste već vidjeli nešto slično. Filmski gledano - scenario je urađen po oprobanoj formi za masovnu publiku. I naravno, ovo filmsko djelo se ne može porediti sa sjajnim 'A Woman Under the Influence'  John-a Cassavetes-a iz 1974-e koji je apsolutni trijumf duha. Ali, donekle se može povući paralela, i možda potražiti inspiracija reditelja da napravi nešto slično, ali mnogo prijemčivije za masovni auditorijum.


Ipak, ovo je prije svega film sa porukom. A ta poruka je ono što ovaj film svrstava u one koje itekako vrijedi pogledati.

Zaista je uloga alkohola tu irelevantna. Povod može biti bilo koji drugi - bolest, mentalna ili fizička, depresija, smrt neke osobe, osjećaji kada mislimo da smo sami i da ne možemo računati na nikoga..itd...itd... 
Hvala bogu pa povoda i razloga ima raznih. (ironično 'hvala' dakako i malo 'b' bogu sa namjerom) 

A suština i glavno pitanje je - koliko smo jaki da nekoj osobi pomognemo, da budemo tu uz nju kada smo joj potrebni? I da progutamo sve neugodnosti koje nas očekuju na tom putu ne bi li bili tu za nekoga.

Jer, ako smo tu samo za sebe, ako živimo samo za sebe, to je u redu, i zaista tako mislim, bez predrasuda - i onda smo ljudi.

Međutim, ako smo tu za nekoga, pogotovo onda kada smo mu najviše potrebni - onda smo mnogo više od 'ljudi'.

Popularni postovi s ovog bloga

Teofil Pančić - Darko Rundek i Apokalipso, 20 godina

Ivan V. Lalić - Nikad samlji

(Ne)prilagođen

Lordan Zafranović - Ta slika mi se strašno urezala u sjećanje i negdje mi rekla šta je to pisac

Charles Bukowski - Još jedna propala veza

Patti Smith - Sam Shepard, moj najbolji drug

Zuko Džumhur - To je kao neka ljubav koja ne može da se objasni

Ernesto Sabato - Zemlja u kojoj je najveća elektronska komunikacija istovremeno je i zemlja gde je najveća usamljenost ljudskih bića