Roman je bio završen u mjesecu avgustu     A kada su oluje minule, i došlo sparno ljeto, u vazi su se pojavile dugo očekivane ruže, koje su oboje voljeli.
     Onaj što je sebe zvao majstorom grozničavo je radio na svome romanu, a ona je, zarivši u kosu fine prste sa špicasto podrezanim noktima, iščitavala napisano, a pošto bi iščitala, šila je evo novu istu kapicu. Ponekad je čučala pored donjih polica ili stajala pored gornjih i krpom brisala stotine prašnjavih rikni na knjigama. Predviđala mu je slavu, podsticala ga je na rad i upravo ga je tada i prozvala ''majstor''. S nestrpljenjem je očekivala posljednje riječi o petom prokuratoru Judeje, koje su joj već bile obećane, pjevušeći i naglas ponavljala pojedine rečenice koje su joj se dopadale, i govorila da je u tom romanu – njen život.
     Roman je bio završen u mjesecu avgustu, bio je dat nekoj nepoznatoj daktilografkinji i ona ga je prekucala u pet primjeraka. I najzad je nastao čas kada su morali da napuste tajno utočište i izađu u život.


Mikhail Bulgakov, ''Majstor i Margarita''

Popularni postovi s ovog bloga

Ivan V. Lalić - Nikad samlji

Teofil Pančić - Darko Rundek i Apokalipso, 20 godina

Lordan Zafranović - Ta slika mi se strašno urezala u sjećanje i negdje mi rekla šta je to pisac

Kada Jelena dođe na more

Charles Bukowski - Još jedna propala veza

Patti Smith - Sam Shepard, moj najbolji drug

Ernesto Sabato - Zemlja u kojoj je najveća elektronska komunikacija istovremeno je i zemlja gde je najveća usamljenost ljudskih bića

Zuko Džumhur - To je kao neka ljubav koja ne može da se objasni