Žene su bolji dio čovječanstva


Ali uvjerićeš se. Mi smo, u stvari, samo rani i kasni vid istog čovjeka, ishodna i završna tačka jednog putovanja... Mislim da te dobro čitam. U ženama ćeš naći dobre prijatelje i iskrene saveznike, bolje i nesebičnije nego među ljudima. Žene su bolji dio čovječanstva. Ako ti među ravnodušnim, sobom zaokupljenim ljudima, neko pruži ruku da te izvuče iz neprilike, to će uvijek biti žena. One će imati kudikamo više shvaćanja za tvoje bubice. Njima će biti privlačno i zanimljivo ono isto što će muškarci smatrati, ili bar nazivati, tvojom slabošću i tvojim manjkom. 

Ono što će u očima muškaraca značiti mekuštvo i histeriziranje, u njihovim će očima značiti skupocjenu krhkost  tvoje građe i pravu suštu poeziju. Žene ne obožavaju baš tako „snagu”, kao što se obično misli i govori. Ta famozna „muškaračka snaga” i senzualno robovanje daju tek privremenu, nesigurnu, i uvijek pomalo uslovnu vlast nad ženskim srcima. U njima stalno živi pritajena želja za oslobođenjem od tog robovanja. Ne, ne zove se ovo biti ženskar, ovo se zove samo biti slab prema ženama. Ranjiviji, zavisniji od njih nego što su obično muškarci.  A žene su nam instinktivno zahvalne za to. Jednostavan opit: ako ti je više manje ravnodušno kakvo mišljenje imaju o tebi muškarci, dok ti naprotiv nije nimalo svejedno što o tebi misle žene, to je pouzdan znak da pripadaš  tom tipu čovjeka.


Vladan Desnica, „Proljeća Ivana Galeba”
                 

Popularni postovi s ovog bloga

Kada Jelena dođe na more

Ivan V. Lalić - Nikad samlji

Teofil Pančić - Darko Rundek i Apokalipso, 20 godina

Lordan Zafranović - Ta slika mi se strašno urezala u sjećanje i negdje mi rekla šta je to pisac

Charles Bukowski - Još jedna propala veza

Patti Smith - Sam Shepard, moj najbolji drug

Ernesto Sabato - Zemlja u kojoj je najveća elektronska komunikacija istovremeno je i zemlja gde je najveća usamljenost ljudskih bića

Ljubomir Erić - Savremeni ljudi ne umeju da vole