Poezija - imaginacija ili inspiracija?


Treba napraviti distinkciju između poezije imaginacije i poezije inspiracije.
Michael Oakeshott u svojoj knjizi ’’The voice of poetry in the conversation of mankind’’ govori da je poezija izraz emocije koji u publici treba da probudi tu istu emociju. Sposobnost da se ista emocija izazove u drugima jeste kriterijum dobre umjetnosti. Takođe, Oakeshott tvrdi da premda je ideja da je umjetnost izraz emocije obično podrazumjevana, ona počiva na pogrešnom stavu da poezija mora da bude na neki način informativna i poučna.
Imaginacija podrazumjeva našu sklonost ka otkrivanju. Imaginativna poezija, međutim, ima svoje horizonte i ograničenja koje nameće stvarnost. Imaginativna poezija je sputana zakonima logike i razuma; ona uspostavlja veze sa svijetom, otkriva neočekivane spone između predmeta i ideja, i na taj način umanjuje tajnovitost. Imaginacija je suštinski osiromašena, naročito pjesnička imaginacija. Vidljiva stvarnost je mnogo finije nijansirana nego što mi zamišljamo, i mnogo poetičnija nego što imaginacija može da pojmi.
Poezija inspiracije, s druge strane, prihvata misteriju i kreće se u svijetu pjesničke harmonije i reda koji izbjegava realnost s njenim trenutno uspostavljenim normama lijepog i ružnog. Takva poezija zalazi u daleko nevjerovatniju pjesničku stvarnost, koja je ponekad nježna a ponekad duboko okrutna. Poezija inspiracije oslobađa se kontrole logike i strastveno odbacuje poriv da bude shvaćena.
Sve u svemu, pjesnik imaginacije sputan je ljudskom logikom, on umanjuje tajnovitost time što objašnjava neobjašnjivo, dok se pjesnik inspiracije oslobađa uz pomoć pjesničke logike, i priznaje da ne mora sve da ima svoj uzrok i posljedicu, kao i da čista realnost izmiče objašnjenju. Poezija inspiracije uživa u misteriji, odbacuje želju da bude shvaćena, i nudi slike na koje se ne mogu primjeniti kategorije istinitog i neistinitog.
Poezija se ne može shvatiti; ona se ne analizuje, već se prima. Suprostavljena je intelektu i prihvaćenom poretku stvari.
Svaki stih, uopšte, poezija se objavljuje već trenom formulisanja, objavljuje se samim činom kazivanja ili zapisivanja.
Oslobodite pjesnika u sebi.

Popularni postovi s ovog bloga

Teofil Pančić - Darko Rundek i Apokalipso, 20 godina

Ivan V. Lalić - Nikad samlji

(Ne)prilagođen

Lordan Zafranović - Ta slika mi se strašno urezala u sjećanje i negdje mi rekla šta je to pisac

Charles Bukowski - Još jedna propala veza

Patti Smith - Sam Shepard, moj najbolji drug

Ernesto Sabato - Zemlja u kojoj je najveća elektronska komunikacija istovremeno je i zemlja gde je najveća usamljenost ljudskih bića

Zuko Džumhur - To je kao neka ljubav koja ne može da se objasni