Da li je ružno estetska kategorija?

Veoma zanimljiv i značajan estetički problem predstavlja pitanje da li je ružno samo suprotnost i odsustvo lijepoga, ili je ružno posebna, specifična estetska kategorija? Ovaj problem praktično se aktuelizuje u savremenoj umjetnosti, kada korišćenje ružnog, neprijatnog, provokativnog ili šokantnog postaje česta i legitimna umjetnička strategija (teatar apsurda, enformel, atonalna muzika, avangardni umjetnici itd.)

U modernoj umjetnosti česti su pokušaji da se razbije harmoničnost dijela, jer se smatra da su sklad i simetrija nemogući u lažnom, neistinitom, neharmoničnom svijetu. Namjerno ostvarena ružnoća i nesaglasje postaju bitna estetska kategorija, jer se tako ukazuje na ružnoću i nehumanost savremenog života. Umjetnici to čine da bi nas održali u stanju kritičnosti i osvješćenosti, te da bi na estetski produktivan način, u umjetničkoj formi, probudili našu moralnu svijest i savjest.

Šta je kič? – To je slika zalaska sunca između dvije palme.

Kič nije šamar ili slika koju ne razumijemo. Ako bi iz našega života izbacili kič a ostavili samo umjetnost možda bismo bili osiromašeni više nego ako bi nam ostala samo umjetnost..

Ljepota je prirodna. Ljepota je normalna, ona je navika.

Ružnoća je protest protiv navike.

 

Popularni postovi s ovog bloga

Teofil Pančić - Darko Rundek i Apokalipso, 20 godina

Ivan V. Lalić - Nikad samlji

(Ne)prilagođen

Lordan Zafranović - Ta slika mi se strašno urezala u sjećanje i negdje mi rekla šta je to pisac

Charles Bukowski - Još jedna propala veza

Patti Smith - Sam Shepard, moj najbolji drug

Zuko Džumhur - To je kao neka ljubav koja ne može da se objasni

Ernesto Sabato - Zemlja u kojoj je najveća elektronska komunikacija istovremeno je i zemlja gde je najveća usamljenost ljudskih bića